วันเสาร์ที่ 30 มีนาคม พ.ศ. 2556

[Culture] April Fool's Day
April Fools' Day is celebrated all around the world on the April 1 of every year. Sometimes referred to as All Fools' Day, April 1 is not a national holiday, but is widely recognized and celebrated as a day where everyone plays all kinds of jokes and foolishness. The day is marked by the commission of good humoured or funny jokes, hoaxes, and other practical jokes of varying sophistication on friends, family members, teachers, neighbors, work associates, etc. 

Traditionally, in some countries such as New Zealand, Ireland, the UK, Australia, and South Africa, the jokes only last until noon, and someone who plays a trick after noon is called an "April Fool".Elsewhere, such as in France, Italy, South Korea, Japan, Russia, The Netherlands, Germany, Brazil, Canada, and the U.S., the jokes last all day. The earliest recorded association between April 1 and foolishness can be found in Chaucer's Canterbury Tales (1392). Many writers suggest that the restoration of the January 1 as New Year's Day in the 16th century was responsible for the creation of the holiday, but this theory does not explain earlier references. 

วันเมษาหน้าโง่ หรือ วันเอพริลฟูลส์ อาจจะเป็นวันที่ดูไร้สาระ แต่ก็อยากหยิบยกมาเล่าสู่กันฟังนะคะ เพราะเป็นอีกวันที่คนตะวันตกเอาจริงเอาจังกับมันมากในการหามุขมาหลอกอำชาวโลก ต้องใช้คำนี้กันเลยทีเดียวค่ะ ไม่ว่าคุณจะเห็นข่าวแปลกๆ อะไรในวันที่ 1 เม.ย. กรุณาฟังหูไว้หูอย่าเพิ่งตื่นเต้น เพราะอาจมีการออกมาประกาศว่าเป็นมุขอำเล่นก็ได้ ประเพณีนี้ลามปามมาถึงฝั่งตะวันออกด้วย อย่างเช่นที่เกาหลีเคยมีข่าววอนบินจะแต่งงาน ทำเอาสาวๆ แทบจะฆ่าตัวตาย ปรากฏว่าเป็นหนึ่งในมุขอำของวันเมษาหน้าโง่นั่นเอง บางคนก็ลงทุนลงแรงขนาดแอบเอาแผ่นพลาสติก (wrap) ไปห่อรถที่จอดอยู่ตามท้องถนน พันเป็นมัมมี่กันเลยทีเดียว พอตอนเช้าเจ้าของรถต้องมาแกะกันให้วุ่นวาย แต่ก็โกรธไม่ได้นะคะเพราะเป็นประเพณี เหมือนวันสงกรานต์ของเราที่ถึงจะโดนสาดน้ำ (และอยากจะด่าคนสาด) ก็ต้องทำใจเพราะเป็นประเพณี

วันเมษาหน้าโง่ หรือ วันเอพริลฟูลส์ ( April Fool's Day) หรือเรียกในชื่ออื่นว่า วันโกหกเดือนเมษายน, วันเทศกาลคนโง่ เป็นเทศกาลในวันที่ 1 เมษายน วันนี้เป็นวันที่จะอนุญาตให้โกหกต่อกันได้ โดยไม่ถือโกรธ ในหน้าหนังสือพิมพ์ฉบับของวันนี้ อาจมีเหตุการณ์น่าตกใจ ตื่นเต้นเป็นหัวข้อข่าว แต่แล้วในวันรุ่งขึ้นต่อมาจึงได้เฉลยว่าข่าวที่ลงไปนั้นไม่เป็นความจริงแต่อย่างใด เทศกาลนี้เริ่มขึ้นที่ประเทศฝรั่งเศสและเป็นที่นิยมกันไปทั่วโลกไม่มีความคิดเห็น: