วันจันทร์ที่ 28 เมษายน พ.ศ. 2557

Asia’s 10 Greatest Street Foods : Bangkok

 

วันก่อนเราดูกันไปแล้วนะคะว่าอาหารริมถนนสุดอร่อยในโซลในสายตาชาวต่างชาติมีอะไรบ้าง วันนี้มาดูในกรุงเทพฯ ของเรากันบ้างค่ะ เป็นอะไรที่เราเห็นและกินกันอยู่ทุกวัน มาดูซิว่าชาวต่างชาติเค้าปลื้มอาหารอะไรของเราบ้างค่ะ คำบรรยายคงไม่ต้องแปลนะคะเพราะอาหารทุกชนิดเรารู้จักกันดีอยู่แล้ว



1. Pad see ew – ผัดซีอิ๊ว 

Fresh rice noodles are stir-fried with Chinese broccoli and dark soy sauce to make pad see ew, a dish that's considered comfort food by many Thais. The wide, flat noodles are added to a protein or two -- in Bangkok it's usually chicken or pork and a fried egg -- and cooked on a sizzling hot wok. You can try to make this at home, but it will never be as good as what you get on the streets of Bangkok.



2. Som tam – ส้มตำ

Many travelers have found themselves unable to leave Thailand due to a serious som tam addiction. The refreshing salad made from unripe green papaya is similar to dishes found in Cambodia and Laos, but the Thai versions, like som tam Thai, a mild, sweeter variation with peanuts, are better known. The combination of sour, sweet, salty and spicy makes for an unbeatable afternoon snack.



3. Moo ping – หมูปิ้ง

Often served with sticky rice, these grilled pork skewers are a fragrant, smoky and inexpensive snack. Pork that's been marinated with tangy fish sauce and cilantro is brushed with rich, creamy coconut milk while being grilled over hot coals. You can easily find mu ping vendors by searching for the clouds of garlicky, porky smoke coming from their grills. Moo ping is often served with a spicy chili dipping sauce called jaew.



4. Boat noodles – ก๋วยเตี๋ยวเรือ

Guay teow rhua, a flavorful Thai noodle dish, was traditionally sold by vendors in boats who paddled down Thailand's many canals. Nowadays, boat noodles are a popular street food in Bangkok, served with morning glory, pork blood, bean sprouts and pieces of pork or beef. The bowls are cheap and tiny, allowing patrons to order several and try different meat and noodle combinations.



5. Khao pad poo – ข้าวผัดปู 

It might not sound exciting, but the fried rice you get in Thailand is a world apart from what you're used to. Khao pad, or fried rice, is made with fragrant Jasmine rice and the ubiquitous Thai fish sauce. Poo is fresh crab, and crab fried rice is cooked in a sizzling hot wok with a scrambled egg and topped with cilantro and fresh lime. The result is moist, fluffy and delicious.



6. Moo dad diew – หมูแดดเดียว

A dish that is best accompanied by cold beer, moo dad diew is pork that's been marinated in a dark soy sauce with crushed coriander root and fish sauce, then air-dried in the sun until it has a jerky-like texture. Later, it's deep fried and served with a dry-roasted ground chili sauce. The fatty, spicy combination is the perfect Bangkok booze food.



7. Kanom jeen – ขนมจีน

Served at room temperature, this dish of noodles made from fermented rice is the perfect breakfast or refreshing early afternoon snack. The noodles, called kanom jeen, are topped with a curry, or gang. There are many varieties of curry for kanom jeen, including chicken and fish, all of them appetizing. It's served with crisp fresh vegetables, lightly pickled cucumbers and other pickles and blanched greens.



8. Cha yen – ชาเย็น 

You can find cha yen, or iced tea, in Thai restaurants all over the world, but it always tastes better in Thailand, where it's usually served in a plastic bag with a straw. Cha yen is strong black tea flavored with star anise and crushed tamarind seeds, which give the drink its unique reddish-orange hue. The tea is served over ice with sweet condensed milk and topped with a floater of evaporated milk for extra creamy goodness.




9. Khao niew ma muang – ข้าวเหนียวมะม่วง

It may not sound like much, but khao niew ma muang is one of the most perfect food combinations in the world. It's glutinous sticky rice paired with fresh sweet mango and drizzled with rich coconut cream. Widely available in Bangkok when mangoes are in season, khao niew ma muang is sometimes topped with peanuts, toasted sesame seeds or fried salty mung beans.




10. Khanom krok – ขนมครก

A simple yet delicious Thai dessert, kanom krok is best described as coconut pudding, made by cooking a mixture of flour batter and coconut cream over a charcoal fire. The snack is often served with crispy fried shallots on top, a tasty contrast to the rich flavor of the coconut.

 
ปิดท้ายวันนี้วันพระด้วยการบอกบุญกันค่ะ เนื่องจากหลวงพี่ที่มารับบิณฑบาตรหน้าบ้านดิฉันเป็นประจำได้บอกบุญมา ดิฉันจึงนำมาบอกต่อเผื่อมีใครสนใจร่วมทำบุญนะคะ ทางวัดสลุด อยู่ที่ถนนบางนา-ตราด ก.ม.ที่ 9 อ.บางพลี จ.สมุทรปราการ เป็นวัดซึ่งไม่ใหญ่โตมากมายนะคะ ตอนนี้ต้องการพัดลมติดเพดานเพื่อบรรเทาความร้อนให้กับพระสงฆ์และญาติโยมที่มาทำบุญและฟังเทศน์ฟังธรรม จึงขอรับบริจาคปัจจัยเพื่อดำเนินการดังกล่าว โดยราคาพัดลมตัวละ 2,000 บาท หากท่านใดประสงค์ร่วมบริจาค กรุณาติดต่อเข้ามาได้ทางอีเมล์เช่นเคยนะคะ และกรุณาแจ้งชื่อ-นามสกุลของคุณด้วย เพื่อทางวัดจะได้เขียนชื่อของท่านไว้บนพัดลมค่ะ ขอรับบริจาคตั้งแต่วันนี้ – วันที่ 4 พ.ค. เท่านั้นค่ะ เพราะดิฉันจะถวายปัจจัยให้ท่านในวันพระหน้าค่ะ 

สำหรับโครงการที่แล้วของเรา “การพิมพ์หนังสือธรรมะ” ตอนนี้ปิดไปเรียบร้อยแล้วนะคะ กำลังอยู่ในขั้นตอนการจัดพิมพ์ค่ะ คงใช้เวลา 1-2 สัปดาห์ เมื่อหนังสือเสร็จแล้วดิฉันจะอัพเดตให้ทราบอีกครั้งค่ะ ท่านที่ร่วมทำบุญไม่ทันในโครงการที่แล้ว สามารถร่วมบริจาคในโครงการพัดลมได้นะคะ 




และสำหรับทัวร์โซรัคซาน เรายังรับได้อีก 4 ที่ สนใจก็รีบติดต่อกันเข้ามานะคะก่อนที่เราจะปิดกรุ๊ป 






และท่านที่เป็นแฟนจอนจินโฮและปาร์คแกอิน จาก Personal Taste ตอนนี้ที่หน้าร้านมีฉบับเกาหลีให้ซื้อหากันแล้วนะคะ ในส่วนของละครมีซับอังกฤษ และที่เพิ่มมาก็คือเบื้องหลังการถ่ายทำ , NG หรือฉากหลุด, สัมภาษณ์นักแสดง, และเอ็มวีค่ะ สนใจเข้าไปดูรายละเอียดกันได้ค่ะ


 
ส่วนเรื่องที่ยังไม่เห็นบนหน้าเว็บก็แปลว่ายังไม่มีนะคะ ถ้ามีต้นฉบับบเมื่อไหร่เราถึงจะอัพเดตบนหน้าเว็บค่ะ The Heirs กับ You who came from the star ต้นฉบับยังมาไม่ถึงนะคะ กรุณารอก่อนค่ะ 

ไม่มีความคิดเห็น: